Значення вітамінів для розвитку дітей

/Files/images/vitamin_.gif

Однією з причин погіршення стану здоров'я дитини є дефіцит вітамінів.

Повноцінне харчування має неабияке значення для нормального фізичного та розумового розвитку дитини. Організм, що росте, потребує велику кількість поживних вітамінів (білків, жирів, вуглеводів), які надходять переважно з продуктів харчування. Поряд з цим, процеси обміну речовин в організмі дитини відбувається за участі біологічно активних сполук - вітамінів та мікроелементів. В організмі людини вітаміни беруть участь у процесах обміну речовин. Мікроелементи покращують засвоєння вітамінів та регулюють обмін речовин. Для дитячого організму в період інтенсивного росту абсолютно необхідними є кальцій, фосфор та магній.

Потреба у вітамінах залежить від віку, фізичного навантаження і стану здоров'я дитини. Основні групи ризику з дефіциту вітамінів складають діти у віці: 3-х років; від 5 до 7 років; 11 — 15 років.Якщо говорити про наслідки дефіциту вітамінів у дітей, то вони можуть бути такими:погіршення самопочуття;зниження розумової і фізичної працездатності;порушення функціонування імунної системи (зниження опірності до інфекцій);уповільнення темпів фізичного і психологічного розвитку;схильність до розвитку різних патологічних і хронічних станів.Варто зазначити, що більшість вітамінів не синтезуються в організмі (крім вітаміну К та біотину), або синтезуються у недостатній кількості (вітаміни В1, В2, В6), тому повинні надходити з їжею.

Раціон харчування дитини обов'язково повинен містити молочні продукти джерело вітамінів та кальцію), м'ясо, рибу (джерело фосфору, кальцію), хліб, іноді крупи (джерело вітамінів групи В), фрукти (А, бета-каротин, С, Е)рослинні та тваринні жири (Е, С, А). Треба знати, що вживання овочів та фруктів з теплиць, кулінарна обробка продуктів, тривале зберігання значно зменшують вміст вітамінів у продуктах.

Дефіцит вітамінів, пов'язаний з недостатнім їх надходженням в організм з їжею, порушенням їх синтезу в організмі, або порушенням засвоєння, приводить до вітамінної недостатності - гіповітамінозу. Основними ознаками гіповітамінозу є: дратівливість, порушення сну, швидка втомлюваність, анемія, відставання у рості та розвитку, зниження пам'яті, часті інфекційні захворювання.

Крайній ступінь недостатності вітамінів в організмі, який проявляється вираженими порушеннями обміну речовин і функціонуванням органів та тканин, специфічними для кожного вітаміну називається авітамінозом (цинга - авітаміноз С, рахіт — авітаміноз Д).

У дітей дошкільного і шкільного віку забезпечення вітамінами залежить від збалансованого раціону харчування.

Так, відомо, що вміст вітамінів у продуктах рослинного походження у зимовий і весняний час значно знижується. У літній і осінній періоди, навпаки, перевага надається природнім, екологічно чистим продуктам (свіжим фруктам, овочам і ягодам, а також сокам).

Курс вітамінопрофілактики варто розпочати у наступних випадках: у осінньо-зимовий та весняний періоди (з жовтня до травня), у період інтенсивних емоційних або фізичних навантажень (зміни середовища, у стресових ситуаціях), після тривалого прийому ліків (антибіотиків), під час дотримання дієти (у тому числі лікувальної).

Вітамінні препарати необхідно обирати відповідно до віку дитини: дітям від 2 до 4 років — жувальні таблетки (вітамінно-мінеральні комплекси), старшим 4 років - таблетки та капсули. Для дітей старшого віку, бажано щоб препарат містив вітаміни А, Е, С, кальцій, йод та селен. Дітям, які мають схильність до алергічних реакцій краще обирати препарати, що не містять барвників, а дітям з цукровим діабетом - без цукру.

Приймати вітаміни краще під час або одразу після їжі, переважно вранці.

Необхідно обов'язково проконсультуватися з педіатром стосовно вибору вітамінного препарату та тривалості курсу вітамінопрофілактики.

Призначати препарати повинен лише кваліфікований лікар.Сумлінно виконуйте всі призначення педіатра, пам'ятайте, що самолікування може зашкодити дитині

Тема. ЯКІ СОКИ КОРИСНІ ДЛЯ ЗДОРОВ'Я МАЛЯТ

Популярні медичні журнали щорічно складають рейтинги найбільш корисних продуктів, зокрема напоїв. Уявлення про їх вплив на організм складають на основі останніх отриманих даних про вміст у них речовин та їх властивості. Найкорисніші напої: гранатовий, чорничний, яблучний соки і журавлинний морс.

Гранатовий сік

Гранатовий сік є одним з найбільш корисних і біологічно активних продуктів, містить значну кількість вітамінів С, В1; В2, А, Е, РР, калій, кальцій, залізо, фосфор, магній, натрій. Гранатовий сік підвищує гемоглобін. Якщо регулярно вживати цей напій, то помітно поліпшується самопочуття гіпертоніків, нормалізується робота серця. У гранаті містяться поліфеноли, що сприяють знищенню вільних радикалів, які спричиняють раннє старіння і безліч серйозних захворювань, попереджають розвиток раку та пухлин.

Слід зауважити, що завдяки вмісту значної кількості кислоти, гранатовий сік може негативно впливати на шлунок, тому необхідно вживати його в розбавленому вигляді. Найбільшу користь надає гранатовий сік у поєднанні з морквяним, оскільки вони практично не містять цукру, проте, збагачуючи організм більшістю необхідних елементів.

Журавлинний морс

Журавлинний морс містить значну кількість органічних кислот, пектинових речовин і вітамінів. Найбільш корисними для організму з-поміж кислот є бензойна, лимонна, бурштинова і хінна, з-поміж вітамінів - В1, В2, В5, В6, К, РР, калій, фосфор, кальцій, йод, магній, барій, бор, залізо, марганець, молібден, титан, цинк, алюміній. У журавлині міститься унікальне поєднання бетаїну, антоціанів, кахетін, флавонолів, що перешкоджають старіння і загибель клітин, утворення вільних радикалів і розвиток пухлинних тканин. Однією з найбільш важливих властивостей журавлинного соку є бактерицидна, адже він сприяє загоєнню ясен, вбиває бактерії, що спричиняють карієс. Журавлинний морс виводить з організму шлаки і солі важких металів, стимулює розумову і фізичну активність, особливо в поєднанні з ягодами або настоєм шипшини.

Чорничний сік

Чорничний сік корисний для організму не менше, аніж журавлинний. Чорниця є «далеким родичем» журавлини, у ній міститься майже той самий набір мікроелементів, проте відсутні бактерицидні властивості, тому зібрані ягоди швидко закисають. Чорниця має унікальну властивість: у ній містяться специфічні сполуки антоціанів з глікозидами. Ці сполуки активізують ферменти сітківки, поліпшуючи зір і сприяючи швидкому пристосуванню очей до роботи в сутінках, темряві або, навпаки, на яскравому світлі. Учені довели, що регулярне вживання чорничного соку сприяє відновленню зору більше ніж на 1,5 діоптрії.

Яблучний сік

У яблучному соку міститься велика кількість заліза, що необхідне для нормальної роботи кровоносної системи. Цей простий і водночас унікальний напій морже значно поліпшити дихання та стан легенів навіть у курців зі стажем.

Вживання цих корисних соків допоможе вам зберегти своє здоров'я.

/Files/images/43449901.jpg

Кiлькiсть переглядiв: 37

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.