/Files/images/f14c50bf159c2bb8ea8ac06ae592b182.jpg

РЕКОМЕНДАЦІЇ ДЛЯ БАТЬКІВ ЩОДО ОРГАНІЗАЦІЇХАРЧУВАННЯ ДИТИНИ

/Files/images/29.jpg

Раціональне харчування - це одна з основних умов здоров'я людини, її довголіття, плодотворної праці. Харчування має не лише покривати енергію, що витрачає дитина, але й забезпечувати матеріал, необхідний для зростання й розвитку всіх органів і систем організму. Досліджено, що процеси обміну речовин у дітей протікають значно інтенсивніше, ніж у дорослих. Адже вони більше рухаються і гуляють, що також викликає значні енергетичні витрати.

В їжі мають обов'язково поєднуватися у правильному співвідношенні речовини, що є складовими тварин людського організму: білки, жири, вуглеводи, мінеральні солі, вітаміни, вода.

У дитячому харчуванні мають бути враховані якісні показники білків. Найціннішим і найкориснішим для зростання дитини є тваринний білок. Достатня його кількість міститься в м'ясі, рибі, молоці, яйцях та ін. Основними джерелами рослинного білка є хліб, крупа, макарони.

Важливу роль відіграють жири, що є пластичним матеріалом, слугують розчинниками вітамінів А і В. Надмір жирів шкідливий, адже сприяє порушенню обміну речовин, погіршенню засвоєння білка, іноді спричиняє розлади органів травлення. Жири, як і вуглеводи, є джерелом поповнення енергії.

Вуглеводи - це основний матеріал для енергії м'язової діяльності. Значна їх кількість міститься в овочах, фруктах, ягодах та їх соках, молоці, у вмісті яких є багато глюкози і фруктози.

У щоденному раціоні дитини обов'язково мають бути вітаміни. Брак їх кількості різко погіршує стан здоров'я, зростання і розвиток організму. Адже вони беруть участь в обміні білків, жирів, вуглеводів, регулюють окремі біохімічні й фізіологічні процеси, забезпечують життєві функції організму.

/Files/images/80524019.jpg

Консультації

Тема. ДОБРИЙ АПЕТИТ І УЛЮБЛЕНІ СТРАВИ

Рецепт 1

• Навчіться не помічати поганого апетиту дитини.

• Не реагуйте хворобливо на те, що дитина мало їсть і демонстративно відсуває тарілку.

• Не хоче їсти - спокійно і по-дружньому відпустіть її з-за столу, нехай терпить до вечері. Зрештою здоровий інстинкт переможе, їсти все одно захоче.

• Не підгодовуйте дитину в проміжках навіть тоді, якщо вона попросить їсти.

• Лагідно поясніть, що їсти необхідно у відведений для цього час. Вечерю у такому разі зробіть дещо раніше.

• На апетит впливає зміна обстановки. Підіть на прогулянку й ви побачите, з яким апетитом після цього їстиме ваша дитина.

• Сміливо довіряйте здоровому інстинкту, закладеному самою природою.

Рецепт 2

• Давайте тільки ту кількість їжі, що з'їдає дитина із задоволенням. Здорова дитина здебільшого споживає стільки, скільки потрібно для її організму.

• Утримуйтеся від розмов про те, що «дитина мало або майже нічого не їсть», адже вони шкідливі.

• Своєчасно включайте в раціон дитини різноманітні, рекомендовані для її віку, страви та, проявляючи такт і наполегливість, привчайте їсти все, що корисне для неї.

• Дотримуйте режиму харчування.

• Пам'ятайте, що апетит частково залежить від сервірування столу, естетичного оформлення страв, уміння дитини користуватися ложкою, виделкою, володіння елементарними навичками культури споживання їжі.

РАЦІОНАЛЬНЕ ХАРЧУВАННЯ ДОШКІЛЬНИКІВ

Харчування дітей має бути диференційованим за величиною разового і добового об'єму їжі залежно від віку. Обсяг їжі залежить від апетиту. Якщо у дитини хороший апетит, то зловживати цим не варто, не можна привчати її до надмірного харчування. Якщо апетит знижений, і дитина не завжди з'їдає пропоновану їй їжу в достатній кількості, їй можна тимчасово організувати п'ятий прийом їжі як додаткову вечерю о 21:00 або ранній сніданок, якщо дитина прокидається дуже рано. Загальний об'єм їжі на цілий день складає в середньому: для дітей 3-5 років (1500-1700 мл), 7 років (1800-2000 мл). Обсяг кожної порції легко розрахувати. У середньому на обідню порцію припадає 1/3 від добового обсягу їжі. Щоб розрахувати обсяг інших прийомів їжі, потрібно від загального обсягу відняти обсяг обідньою порції та поділити на 3.

Калорійність харчування

Зріст, розвиток, рух, обмін речовин та інші життєво важливі процеси вимагають постійного притоку енергії, що утворюється в організмі безперервно в результаті біологічного окислення харчових речовин. Одиницями її вимірювання є кілокалорії (ккал) або кілоджоулі (кДж). Потреба дитячого організму в енергії становить у віці 3-7 років 1500-2000 ккал. Добова калорійність харчування дітей має відповідати цим цифрам і правильно розподілятися між окремими прийомами їжі. Для дітей у віці 3 років і старше доцільним є такий розподіл:

• на сніданок - 25 % добової калорійності;

• на обід - 35 - 40 % ;

• полуденок - 10 - 15 %;

• вечеря - 25% .

Необхідно стежити за тим, щоб страви, багаті па білки (м'ясо, риба, яйця), діти отримували в першу половину дня, тобто на сніданок і обід, а на вечерю вживали круп'яні, овочеві, сирні та молочні продукти. Страви з м'яса і риби багаті на білки, жири, тому вони можуть порушувати нервову систему і сон дитини.

Продукти харчування

Раціональне повноцінне харчування дошкільнят забезпечується, як і у дорослої людини, широким асортиментом продуктів тваринного і рослинного походження. Винятком є жирні сорти м'яса і птахів (гуси, качки), а так само гострі приправи (оцет, гірчиця, хрін, гіркий перець) і пряна їжа.

Цінність продуктів тваринного походження (молоко і молочні продукти, м'ясо, м'ясні вироби та субпродукти, риба, яйця) полягає насамперед у тому, що вони є джерелами повноцінних, легкозасвоюваних білків, а так само цілої низки вітамінів, мінеральних речовин.

Цінність продуктів рослинного походження полягає в їх багатстві на різноманітні вуглеводи, адже вони є найважливішим джерелом вітамінів, особливо аскорбінової кислоти і рутина, вітаміну Е і багатьох інших корисних речовин.

З-поміж продуктів тваринного походження важливе місце належить молоку і молочним продуктам. Діти у віці 3-4 років мають отримувати щодня не менше ніж 0,5 л молока, зокрема кисломолочні продукти (з урахуванням молока, що використовують на каші або інші молочні страви). До високобілкових молочних продуктів належать: свіжий сир, сирна паста, дитячі сирні сирки, тверді сири, З-поміж молочних продуктів, багатих на жир, особливо корисними для дітей є вершки і сметана, що можуть використовуватися для заправки супів і салатів, зокрема як підлива до сирників і вареників. Сир, вершки, сметана і сир, на відміну молока і кисломолочних продуктів, що мають щодня включатися в раціон дітей, можна використовувати через один-два дні, але відповідно в більшій кількості.

З-поміж м'ясних страв перевагу віддають яловичині й телятині, можна використовувати м'ясо курей, курчат, індички, кролика, субпродукти - печінку, язик; нежирну свинину, молоду нежирну баранину. М'ясо та субпродукти є найціннішим джерелом білка, легкозасвоюваного заліза і низки вітамінів групи В.

Крім того, з м'ясних продуктів можна вживати молочні сосиски та варені ковбаси. Але щодня годувати дитину сосисками і ковбасою не можна! Сосиски можна давати дітям 1 раз на 10-14 днів. Не частіше! Дуже корисним продуктом є риба. Слід використовувати нежирні сорти морських і річкових риб - судак, тріску, морський окунь.

У меню дітей м'ясо або риба включають щодня. Протягом 4-5 днів дитині можна готувати страви з м'яса і 2-3 дні з риби. До м'ясних і рибних страв як гарнір доцільно пропонувати не макаронні вироби, а овочі у вигляді відвареної картоплі або пюре (картопляне, бурякове, морквяне), тушкованої капусти, зеленого горошку. До курей краще подавати рис, картопляне пюре. М'ясо з овочевим гарніром засвоюється краще. Добре застосовувати комбіновані гарніри.

Велике значення в харчуванні дітей мають яйця. Однак, не зважаючи на корисність яєць, в їжі дитини зловживати ними не можна, оскільки вони здатні спричинити алергічні реакції. Яйця використовують тільки круто зварені або у вигляді різних страв: омлет, салати з яйцем, сирники тощо.

З-поміж жирових продуктів рекомендується вершкове масло й соняшникову, кукурудзяну, оливкову, соєву олію. Їх краще використовувати в натуральному вигляді: вершкове масло - в бутербродах і готових стравах (кашах, пюре), а олію - у вінегретах, салатах, готових овочевих стравах.

Хліб і хлібобулочні вироби є обов'язковою складовою щоденного раціону дитини. Білка в ньому міститься значно менше, ніж вуглеводів. Найбільш корисний хліб із житнього борошна та пшеничного грубого помелу.

Крупи і макаронні вироби так само становлять основне джерело вуглеводів і менше - білків. У харчуванні дошкільнят використовують рис, гречку, вівсяну кашу і манну крупу.

Цукор і кондитерські вироби обов'язково входять у раціон дітей, рекомендовано давати печиво, вафлі, пастилу, мармелад, фруктову карамель, варення, джем, повидло і мед. Шоколад і шоколадні цукерки підвищують збудливість нервової системи, можуть спричинити алергію. Дітям до 3 років вживати шоколад небажано.

Фрукти, ягоди, овочі та зелень є обов'язковою складовою дитячого харчування. У харчуванні дітей корисно використовувати всі сезонні фрукти, ягоди, овочі та зелень у натуральному вигляді, так само у вигляді соків і пюре. У раціоні харчування щодня мають, бути салати зі свіжих овочів: капусти, моркви, зеленої цибулі, огірків, томатів та ін.

Питний режим

У зв'язку з природними втратами води через нирки, шкіру і з повітрям, що видихається, баланс води в організмі має постійно поповнюватися за рахунок рідини, що міститься в їжі, і пиття звичайної рідини - води, чаю, морсу тощо. У дітей через їх високу рухливість втрати води дуже відчутні, тому їх не можна обмежувати в питті. Але компенсувати брак рідини солодкими напоями не слід, адже це призводить до пригнічення апетиту. Не можна давати багато пити води під час їжі. В інтервалах між вживанням їжі вода має бути доступна для дітей. Зазвичай дають кип'ячену воду, остуджену до кімнатної температури, столову мінеральну воду без газу або слабо заварений чай.

Тема. ЯКІ ПРОДУКТИ КОРИСНІ ДЛЯ ЗДОРОВ'Я ДІТЕЙ

Організація раціонального повноцінного харчування дітей в дошкільному віці багато в чому залежить від батьків, їх уявлень про харчування, від можливостей дошкільних закладів, що відвідуються дітьми. Багато вчених - офтальмологи, педіатри, гігієністи - неодноразово звертали увагу у своїх дослідженнях на роль неадекватного, нераціонального харчування в розвитку захворювання очей та їх ускладненого перебігу у дітей.

Харчування дитини має бути збалансованим, тобто містити достатню кількість білків, жирів, вуглеводів, вітамінів і мікроелементів.

Білки, як найбільш важлива складова нашого організму, необхідні для побудови тканин організму, значно впливають на функцію ЦНС.

Жири- складова нашого організму, одне з основних джерел енергії, що відкладаються у вигляді прошарку під шкірою і між внутрішніми органами. Потреба організму у вуглеводах дуже велика і пов'язана з великою рухливістю дитини. Крім білків, жирів і вуглеводів їжа має містити мінеральні речовини.

Мікроелементи- складові біологічно активних речовин і беруть участь в обмінних процесах в організмі. Калій постачає киснем кровоносні судини очей, контролює їх стан. Він міститься в меді, бананах, печеній картоплі, олії.

Якщо ваша дитина почала погано бачити в темряві, мружиться, хоча відсутні очевидні порушення зору, то це може спричинити бракцинку. Він допомагає очам адаптуватися до яскравого світла, бере участь у роботі сітківки, підтримує нормальний рівень вітаміну А. Цей мікроелемент міститься в морепродуктах (креветки, устриці), оселедцях, печінці, м'ясі, грибах, зернових (висівки, пророслі зерна пшениці, хліб грубого помелу, горіхи). Він краще засвоюється з м'ясних продуктів, ніж з рослинної їжі.

Кальцій- основний будівельний матеріал для зовнішньої оболонки очного яблука. Він завжди сполучений з іншим мікроелементом - фосфором. Продукти, що містять водночас кальцій і фосфор, - це яблука, зелений горошок, цільні зерна, свіжі огірки, усі види капусти (особливо цвітна), селера, салат, редиска, сир, білі сири.

Особливу увагу звернімо навітаміни. Важкі захворювання організму спричинені нестачею вітамінів. Для зору особливе значення мають вітаміни А, групи В, С, В, РР.Вітамін А- найбільш затребуваний для очей. Запаси його в організмі незначні, а здатність накопичуватися в дитячому організмі нижче, ніж у дорослих. Вітамін А міститься тільки в продуктах тваринного походження (риб'ячий жир, молочні продукти, вершкове масло, сир, яєчний жовток).

Вітамін С- аскорбінова кислота, у тканинах ока його міститься значно більше, ніж у крові. Вітамін С має протизапальну, протиалергійну, антиоксидантну дію. На нього багаті капуста, болгарський перець, броколі й брюссельська капуста, шпинат, зелена цибуля, помідори, цитрусові, шипшина, смородина.

Дієтологи наголошують на значному впливі на зірвітамінів групи В. Вони впливають не тільки на самі очі, але і на центри головного мозку, що відповідають за сприйняття зорових відчуттів.Вітамін В1міститься в нежирній свинини, печінці, нирках, картоплі, крупах, бобових рослинах.

Вітамін В2важливий для нормального функціонування органу зору, є потужним антиоксидантом, бере участь в обміні білків, жирів, вуглеводів, сприяє синтезу зорового пурпуру, забезпечує хороший центральний і колірний зір, підвищує здатність ока до адаптації в темряві.

Вітамін В6міститься в печінці, нирках, птиці, м'ясі, рибі, дині, крупах, перці, картоплі.

Вітамін РРміститься в яйцях, м'ясі, печінці, молоці, хлібі.

Біологічно активні речовини -лютеїн та зеаксантин. Їх уміст у клітковині забезпечує якість зорової роботи, відновлює світлочутливі клітини, підвищує гостроту зору за зниженої освітленості.

З-поміж основних продуктів зору, що містять ці поживні речовини, - чорниця. Крім каротину, в ній є безліч інших корисних для очей речовин. Вона не тільки посилює гостроту зору, але й сприяє збільшенню поля зору, зменшує втому очей. Лікопін нейтралізує вільні радикали. Поряд з іншим каратиноїдами, лютеїн здатний захищати сітківку ока від дії ультрафіолетових променів. Джерелом лікопіну є помідори, томатний соус, кетчуп, томатний сік, солодкий червоний перець, кавун, папайя, будь-які фрукти й овочі червоного кольору.

Знання про правильне харчування дітей і бажання втілити їх у життя - це основа повноцінного розвитку дитини, збереження зорової функції на все життя!

Тема. ВОДА - ДЖЕРЕЛО ЗДОРОВ'Я

Один із важливих елементів, що стосуються культури нашого харчування, - це вода. На жаль, у розмові з батьками дітей, які мають порушення шлунково-кишкового тракту, з'ясовується, що ці мало п'ють. Не тільки діти, але й самі дорослі. Маленькі діти страждають на запори. Надходження достатньої кількості рідини в організм людини - це важлива умова здорового травлення.

Діти і дорослі залежно від віку, а також пори року щодня мають випивати від 1 до 2 л води, крім соків, рідини (супів, чаю). Що це має бути за вода? Це не кип'ячена вода, а вода природна - це вода, що пропускають через фільтроочищувачі, які залишають якісний склад води, тобто достатній вміст кисню, певних мікроелементів, але фільтрують солі важких металів та інші якісь компоненти, що не потрібні організму. Крім того, в фільтрованої воді, пропущеній через бар'єр, зменшено вміст хлору, що несприятливо впливає на організм людини.

Чому ми говоримо саме про некип'ячену воду? На жаль, кип'ячена вода втрачає багато властивостей, необхідних для організму.

І навіщо вода потрібна нашому організму? Вода бере участь у ножному фізіологічному процесі, зокрема як у процесі всмоктування, так і в процесі виділення. Однією з причин досить частих проблем кишечнику, зокрема, запорів у дітей і дорослих, є порушення водного балансу. Організму нічим виводити продукти, шлаки. Шлаки «залежуються» в кишечнику, призводячи до токсичних дій на організм у цілому, адже відомо, що довголіття, молодість, краса, здоров'я залежать здебільшого від роботи кишечнику.

Батькам і дітям потрібно пити живу, не кип'ячену воду. Яку? Використовуйте будь-які фільтри для очищення звичайної, проточної води від небажаних, несприятливих домішок.

/Files/images/slayd3.jpg

Кiлькiсть переглядiв: 39

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.